- Chef Floris Agafiței -
Vinul recomandat pentru asociere: Reserve Syrah / 2016 / Corcova
Ce ziceți de o rețetă tradițională pentru un vin născut din Dealul Racoveanu? În asociere cu Syrahul de la Corcova, Chef Floris Agafiței aduce gusturi înrădăcinate în bucătăria tradițională, gătind o tocăniță de porc cu ciuperci de pădure, într-o prezentare modernă și mai potrivită pentru sezonul de vară. Preparatul bogat în gusturi pline, ușor afumate, se potrivește foarte bine cu notele condimentate și corpul amplu al vinului.
Ceafă de porc
200 g
Unt
70 g
Usturoi
4 căței
Morcov
1 buc
Ceapă
1 buc
Boia afumată
Oțet/ Zahăr/ Boabe de muștar
Cimbru proaspăt
Ardei Kapia copt
1 buc
Roșie coaptă
1 buc
Vin roșu 1/2 pahar
Ulei de măsline
Ciuperci Gălbiori
100 g
Piper și sare
Untișor
1 leg
Boabe de piper/ Foaie de dafin
Gălbiorii murați
Într-o tigaie adâncă, se combină părți egale de oțet și apă (aprox 100 ml din fiecare), 20 de grame de zahăr și 10 grame de sare, o lingură de boabe de muștar, o lingură boabe de piper și o foaie de dafin. Amestecul rezultat se dă în clocot și se amestecă constant pentru a se dizolva sarea și zahărul. Se toarnă lichidul de murat peste gălbiori și se lasă minim 30 de minute (se poate depozita pentru o perioadă îndelungată într-un borcan cu capac).
Sosul de tocană
Se toacă legumele grosier. Se călește mai întâi ceapa în ulei de măsline și puțină sare (vom adăuga sare constant, în cantități mici, după fiecare ingredient adăugat). Continuăm cu morcovul, ardeiul copt și roșia. Se adaugă boia afumată (o lingură generoasă), se amestecă bine și se stinge cu vin. Se completează cu supă clară de legume/apă filtrată și se fierbe la foc mic, acoperit cu un capac. La final adăugăm totul într-un blender și blendăm până obținem o consistență de piure fin. Turnăm conținutul din blender într-o tigaie adâncă și adăugăm unt și supă clară de legume până obținem o consistență de sos gros.
Ceafa de porc
Mai întâi trebuie să scoatem carnea din frigider cu cel puțin jumătate de oră înainte să o gătim. O uscăm bine cu ajutorul unui prosop de hârtie. Încingem tigaia și adăugăm ulei de floare. Adăugăm sare grunjoasă pe fiecare parte a cărnii și o gătim pe fiecare parte aproximativ 4 minute (sau până începe să se caramelizeze foarte bine ). La final, adaugăm untul, usturoiul și cimbrul. Cu ajutorul unei linguri, turnăm constant untul topit și aromatizat peste carne. Scoatem carnea pe un tocător și o lăsăm să se odihnească și să se redistribuie sucurile, aproximativ 10 minute.
Poftă bună!
Floris Agafiței (@floris.chef) aparține noii generații de bucătari din România ce promovează bucătăria românească exprimată modern. Astfel, transpune gusturi vechi, înrădăcinate în copilărie, prin tehnici actuale, adunate, în special, din bucătăria franceză și cea Nordică.
Absolvent de școală de muzică și masterand în drept, Chef Floris îmbină rigoarea cu improvizația, într-o aparentă contradicție. Iubitor de frumos, în toate formele lui, de la vin la film și de la tocană la caviar, consideră ca joie de vivre este atât filozofie de viață cât și stil culinar.
Compania Viticola Corcova este o poveste frumoasă, o discuție între prieteni devenită realitate de succes. Proprietate a lui Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu, afacerea a luat ființă în anul 2005, moment în care, dintre cele 470 de hectare de viță de vie pe care le-a deținut IAS-ul Corcova, mai rămăseseră doar 18 hectare, iar cramele, construite de prințul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea, erau în ruină.
Acum podgoria Corcova Roy & Dâmboviceanu cuprinde 55 de hectare pe care au fost replantate soiurile tradiționale ale locului, existente și pe vremea moșiei Bibeștilor, incluse în soiurile autorizate DOC Mehedinți-Corcova: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, precum și un soi nou, Syrah. De asemenea, în perioada 2008-2009, cramele au fost complet renovate și modernizate, dotate cu utilaje și echipamente moderne care înlesnesc procesarea.