Piept de rață cu prune uscate și sos de muștar murat

- Chef Alexandru Dumitru -

Vinul recomandat pentru asociere: ANNO 5 / 2017 / Crama Licorna Winehouse

Să nu-ți fie teamă să gătești această pasăre acasă. Dacă urmezi pașii și folosești corect tehnicile recomandate, nu ai cum să greșești. Roz în interior, cu o piele rumenă și crocantă pe exterior, acum ai rețeta unui piept de rață absolut delicios, perfect pentru o cină de familie, dar și pentru una cu invitați.

Nu uita să-l servești alături de vinul recomandat, pentru o experiență gastronomică de restaurant, la tine acasă.

Ingrediente

Piept de rață
1 – 2 buc

Sfeclă roșie
200 g

Prune uscate
300 g

Vin roșu sec
100 g

Boabe muștar
100 g

Oțet de mere
100 g

Zahăr
100 g

Apă
100 ml

Unt
100 g

 

Mod de preparare

Pieptul de rață

Pieptul de rață se crestează pe piele cu grijă, astfel încât să nu tăiem carnea. Se condimentează generos cu sare și piper negru și se pune într-o tigaie rece, pe partea cu pielea. Atenție, fără ulei!

Pornim focul mic-mediu. În timp ce tigaia se încălzește gradual, vom observa că din pielea pieptului de rață se topește ușor grăsimea, atunci este momentul să adăugăm sfecla roșie. Gătim totul timp de 15-20 de minute sau până pielea este crocantă. În acest moment, introducem pieptul de rață la cuptor timp de 7 minute, pentru medium rare sau mai mult, în funcție de preferințe. Cuptorul să fie preâncălzit la 180 de grade.

Atenție! Dacă folosești o tigaie cu mâner de plastic, transferă pieptul de rață într-o tavă preîncălzită odată cu cuptorul.

Pentru boabele de muștar murat

Amestecăm boabele de muștar cu oțetul, apa și zahărul și fierbem amestecul la foc mic până consistența va deveni siropoasă.

Între-timp, tăiem prunele uscate cât de mici putem.

După 7 minute, scoatem pieptul de rață și sfecla din cuptor și lăsăm să se odihnească pe tocător timp de 5 minute.

Sosul

Pentru sos, punem tigaia în care am gătit pieptul de rață înapoi pe foc, adăugăm vinul și îl reducem bine, cam 80%. Adăugăm untul și amestecăm bine. Adăugăm muștarul murat și prunele tăiate. Lăsăm totul să se împrietenească câteva minute.

Pentru plating, feliem pieptul de rață – nu prea subțire, așezăm sfecla lângă și turnăm sosul peste.

Poftă bună!

– Chef Alexandru Dumitru –

Restaurant Anika

După ce a lucrat alături de mari Chefi cu stele Michelin, Chef Alexandru Dumitru s-a întors în țară. Meritele sale au fost recunoscute în 2018, când a fost premiat de către Ghidul Gault & Millau România cu distincția Terroir – pentru colaborarea cu producătorii locali. În 2019, aceeași entitate l-a desemnat Bucătarul-șef al anului, iar o altă recunoaștere a venit din partea celor de la The World’s 50 Best Restaurants, care au introdus Bistro Ateneu – restaurnatul la care Alexandru era Chef – în lista 50 Best Discovery.

Licorna Winehouse

Crama, așa cum poate fi admirată în prezent, a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogățit de poveste mulți ani înainte ca Licorna să fie o inspirație pentru nume.

Localnicii spun că mai bine de 100 de ani în urmă, soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să-și construiască o cramă pe acest loc. Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru  precum cocoșul din curtea acestuia.

Cât despre vinul negru solicitat de domnitor, se face și în prezent, iar crama nu a ieșit din basm și poartă numele de Licorna Winehouse.

Conacul ce face parte din complexul Licorna Winehouse a aparținut familiei Nicolau și reprezenta pentru aceștia locul unde își înnobilau producția de struguri pe care o realizau în timpul anului. Acesta a fost construit între anii 1907 – 1909 cu pietrari italieni care, în acele vremuri, erau învățători în arta sculpturii pietrelor pentru localnicii tohăneni.

Dacă ar putea povesti, fiecare piatră ar spune unele dintre cele mai frumoase întâmplări la care au fost martore și astfel am putea afla noi taine despre meșteșugul vinului. Astăzi, în aceeași pivniță, la maturarea vinurilor participă 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar, împreună cu trei budane destinate catifelării vinului roșu, de 2000 de litri și de 3000 de litri.