Cozonac însiropat

- -

Câte bordeie atâtea rețete de cozonaci. Fiecare regiune istorică a țării are rețeta proprie de cozonac, ca sa nu mai punem la socoteală că și fiecare gospodină prepară cozonacul în felul propriu. Pentru una dintre cele mai tradiționale rețete ale sărbătorilor creștine, fie Crăciun, fie Paște, puteți încerca această variantă de cozonaci.

Ingrediente

Pentru cozonac
600 g faina alba
5 galbenusuri
200 g unt topit
150 g zahar
2 plicuri drojdie uscata instant
coaja rasa de la o lamaie
2 plicuri zahar vanilat
0.5 fiola esenta de rom
1 varf de cutit de sare

Pentru umplutura
600 g nuca macinata
300 g zahar
200-400 ml lapte,depinde cat de uscata este nuca
coaja rasa de la o lamaie
1 plic zahar vanilat
esenta de rom dupa gust
1 galbenus

Pentru sirop
1 cana zahar
1 cana apa
2 plicuri zahar vanilat
0.5 fiola esenta de rom

Mod de preparare

Amestecați făina cernută în prealabil cu drojdia uscată instant. Faceți o groapă în mijlocul făinii în care puneți gălbenușurile și începeți să le încorporați în făină, adăugând treptat untul topit și răcit alternativ cu laptele călduț. Frământați până obțineți un aluat elastic, dar care se întinde ușor. Puneți aluatul la dospit, acoperit cu un șervet, într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, până își dublează volumul.

Între timp, pregătiți umplutura, amestecând nuca măcinată cu zahărul și laptele. O fierbeți la foc mic până rezultă o pastă mai groasă, ca o smântână groasă, dar care se întinde ușor. Cantitatea de lapte adăugată este în funcție de cât de uscată este nuca, așa că adăugați laptele treptat. După ce luați amestecul de pe foc, lăsați 5 minute să se răcorească și adăugați coaja de lămâie, zahărul vanilat, esență de rom și gălbenușul de ou.

Împărțiți aluatul dospit în 12 părți egale. Întindeți câte două părți o dată în formă dreptunghiulară de lungime puțin mai mare decât tăvițele pe care le aveți. Ungeți fiecare dreptunghi cu umplutură, rulați, apoi faceți o crestătură în lungul ruloului obtinut cu un cutit bine ascutit. Prindeți cele 2 rulouri la un capăt, apoi împletiți-le, în așa fel încât crestătura să rămână tot timpul în sus. Așezați cozonăcelul obținut în tavă unsă cu unt sau ulei, apoi lăsați la dospit încă 30 de minute. Procedați la fel și cu restul cozonaceilor, dar împletiți doar câte tșvițe aveți disponibile, restul urmând a fi formați după ce se coace prima tranșă.

Ungeți cozonacii cu ou bătut și coaceți în cuptorul preincălzit la 210°C timp de 15 minute după care reducem focul la 180°C, până se rumenesc frumos.

Între timp, fierbem siropul din cana de zahăr și cana de apă, până ce se leagă. După ce închidem focul adăugăm zahărul vanilat, amestecăm până se topește și lăsăm siropul la răcit, apoi adăugăm esența de rom.

Așezați toți cozonacii obținuți într-o tavă, turnați siropul peste ei și îi lăsați acolo până absorb tot siropul.

Poftă bună!

Note adiționale rețetă.

Cozonacii sunt făcuți în forme mici de 16-18 cm lungime. Dar se pot face în forme obișnuite de cozonac, caz în care ies 3 bucați. În acest din urma caz, la pasul 3, se împarte aluatul în 6 parți, ce se împletesc tot două câte două. În rest se procedează la fel.