Turtă cu zacuscă

- Chef Floris Agafiței -

Vinul recomandat pentru asociere: Private Selection Pinot Noir / 2017/ Liliac

Îți mai amintești ce simțeai când mâncai o felie de pâine cu zacuscă gătită de mamaie? Nostalgia lui Chef Floris Agafiței îl duce la gusturile copilăriei, când bunica îi pregătea turte moldovenești și le ungea cu o lingură zdravănă de zacuscă. Așa că, pentru Pinot Noirul Private Selection de la Liliac, Chef a pregătit o variantă modernă a acestei gustări, atât de bine cunoscute de noi, românii, și care ar putea, la fel de bine, să fie un aperitiv pentru dineurile de vară, alături de un pahar de vin.

Ingrediente

Făină
300 g

Apă caldă
150 ml

Praf de copt
1 linguriță

Sare
1 linguriță

Untură de porc
20 g

O vânătă medie

Usturoi
2 căței

Ulei de măsline

O roșie coaptă

Două roșii

Boia afumată

Vin roșu

Sare/ Piper

Oțet

Mod de preparare

Pentru aluat

Într-un bol se amestecă făină cu praful de copt și sarea. Se adaugă untură topită și se amestecă bine cu ajutorul degetelor. Se adaugă apa caldă și se amestecă bine în bol, după care se răstoarnă aluatul pe o suprafață de lucru și se frământă aproximativ 5 minute sau până obținem un aluat neted. Aluatul se transferă într-un bol, se acoperă cu folie de plastic și se lasă măcar o oră înainte de a fi porționat în porții egale și se formează bile. Se întinde fiecare bilă de aluat cu ajutorul unui sucitor (sau sticlă de vin), se încinge foarte bine o tigaie și se coc pe rând, aproximativ 1 minut pe fiecare parte.

Crema de vinete

Vânăta se decojește și se taie cuburi, se sărează și se călește într-o tigaie adâncă, cu ulei de măsline. Se adaugă, ceapa, usturoiul, boia afumată, se amestecă bine. Se stinge cu vin, se amestecă până se evaporă alcoolul. Se adaugă supă clară de legume/apă filtrată și se fierbe la foc mic, acoperit. Se mai adaugă lichid dacă este nevoie. La final, se blendează până obținem o cremă fină.

Ardei copți

Se coc ardeii pe grătar sau pe flacăra de la aragaz/se pun într-un bol și se acoperă pentru aproximativ 15 minute (sau până se răcesc și se decojesc cu ușurință). Se curăță, se elimină cotorul și semințele, se taie pe lung și se marinează cu ulei de măsline, oțet, sare și usturoi tăiat felii. Se lasă cel puțin o oră, de preferat la frigider, pentru a se marina. Roșiile se taie rondele și se marinează folosind același principiu ca la ardei.

Poftă bună!

– Chef Floris Agafiței –

Floris Agafiței (@floris.chef) aparține noii generații de bucătari din România ce promovează bucătăria românească exprimată modern. Astfel, transpune gusturi vechi, înrădăcinate în copilărie, prin tehnici actuale, adunate, în special, din bucătăria franceză și cea Nordică.

Absolvent de școală de muzică și masterand în drept, Chef Floris îmbină rigoarea cu improvizația, într-o  aparentă contradicție. Iubitor de frumos, în toate formele lui, de la vin la film și de la tocană la caviar, consideră ca joie de vivre este atât filozofie de viață cât și stil culinar.

Liliac

Așezată pe dealurile Batoșului (Podgoria Lechința), Crama Liliac a fost înființată de familia austriacă Beck, Alfred-Michael Beck și fiica sa, Amrei Margarette Beck.În anul 2010 Alfred-Michael Beck, a făcut primele achiziții pentru viitoarea cramă, la câțiva kilometri de Cluj-Napoca și Târgu Mureș, în zonele Lechința și Batoș. Dimensionată la cca 100.000 l vin, crama a fost dată în folosință în toamna anului 2011, anul în care Liliac a produs primele vinuri. Datorită poziționării sale la poalele munților Carpați, podgoria are influiența terroir-ului care conturează un sol bogat în minerale, cu o climă temperat continentală, iar rezultatul sunt strugurii cu calități deosebite.

Având doar 52 de hectare de viță-de-vie, crama Liliac este o crama boutique, care și-a propus să producă vinuri premium, în care calitatea să primeze în fața cantității.