Salată cu brânză de capră crocantă, frunze de sezon și căpșuni gătite în Crâmpoșie

- Chef Dexter -

Vinul recomandat pentru asociere: Ceva Nou/ 2020/ Bauer

Pentru ”Ceva Nou”, Chef Dexter a pregătit o salată proaspătă cu note acide și fructate, precum cele pe care le găsim și în paharul de Crâmpoșie Aromată de la Bauer.

Ce ne-a plăcut nouă, este că pe cât de simplă pare această rețetă, pe atât de complexă este din punct de vedere al gustului. Elemetele acestei salate sunt ușor de pregătit din timp, iar asamblarea poate fi făcută înainte de servire, ceea ce o face ideală pentru un weekend pe terasă, alături de familie, prieteni și un vin bun.

 

Ingrediente

Căpșuni
250 g

Zahăr brun
50 g

Crâmpoșie Aromată de la Bauer
150 ml

Anason
1 steluță

Brânză de capră
1 buc

Ulei de măsline
50 ml

Ulei de floarea soarelui

Oțet de mere
20 ml

Pesmet panko
100 g

Ouă
2 buc

Făină albă
100 g

Mix de frunze de sezon
200 g

Piper negru, sare

Mod de preparare

Punem brânza de capră la congelator timp de 10 – 15 minute, pentru a fi ușor de porționat.

Între-timp, tăiem căpșunile în jumătăți. Încălzim într-o crăticioară vinul, împreună cu zahărul brun și steluța de anason. La primul clocot, adăugăm căpșunile tăiate și stingem focul, lăsându-le la infuzat. Dacă dispunem de aparat de vidat, putem găti căpșunile și restul ingredientelor timp de 10 minute la 75°C, apoi le răcim în apă cu gheață.

Încingem uleiul pentru prăjit la 180°C și adăugăm brânza de capră tăiată cubulețe, dată prin făină, ou bătut cu sare și piper, apoi prin pesmetul panko. Prăjim brânza până ce devine aurie și crocantă, apoi o punem deoparte pe un prosop absorbant pentru bucătărie.

Pregătim vinaigrette-ul amestecând uleiul de măsline cu oțetul, cu ajutorul unui tel, până se emulsionează, apoi adăugăm în fir subțire cam 40 ml din lichidul în care s-au gătit căpșunile și amestecăm cu telul până la omogenizare.

Asezonăm frunzele de sezon, spălate și uscate în prealabil, cu vinaigrette-ul, sare și piper. Le așezăm într-un bol pentru servire. Deasupra, adăugăm bucățelele aurii de brânza de capră și căpșunile gătite în Crâmpoșie.

Poftă bună!

– Chef Dexter –

L’atelier

Pe Chef Dexter, toată România l-a cunoscut în prima ediție Master Chef în care a fost finalist. După multe proiecte foarte faine, Dexter a revenit în atenția mondială în 2018, odată cu restaurantul Ibrik, proiectul parisian ce a reușit să atragă presa internațională, fiind inclus de Vogue în top 10 cele mai hot locuri de încercat în oraș și în ”20 cele mai bune mese din 2018 la Paris” a publicației Le Figaro.

După ce i-a făcut pe parizieni să îndrăgească bucătăria balcanică, pasiunea imensă pentru bucătărie și nostalgia l-a adus pe Dexter în România. Aici, în prezent, conduce bucătăria restaurantului L’Atelier, din cadrul hotelului Epoque din București.

El își descrie stilul ca #neonostalgic. Astfel, sentimente și amintiri din trecut sunt evocate și traduse în creații comestibile, aduse în prezent prin aplicarea tehnicilor noi de gătit și prin utilizarea ingredientelor locale de sezon.

Crama Bauer

Valorile în care cred oamenii de la cramă sun – caracter și autenticitate. În toate aspectele vinificației și cultivării viei, se străduiesc să creeze condiții perfecte, astfel încât vinurile lor să vorbească distinct și convingător.

Crama Bauer este o cramă tânără, înființată în anul 2012 de către enologul de origine germană Oliver Bauer și soția lui Raluca. Ajuns în 2003 pentru prima dată în România, Oliver a contribuit la renașterea cramei Prince Stirbey. Povestea lor a început odată cu achiziția unei parcele de vie veche, care nici măcar nu a putut fi salvată. În 2011 au făcut primele schițe cu casa cramei, iar un an mai târziu, visul lor a devenit realitate. Stuată în zona Drăgășani, crama a fost concepută pentru a permite vinificarea unor cantități mici de struguri, din soiuri rare sau nedescoperite încă de iubitorii de vin. Crama are o suprafață de 5 hectare de viță de vie, iar vinurile pe care le produc sunt în cantități limitate.

Echilibrul, durabilitatea și înțelegerea legăturii cu natura sunt aspectele cele mai importante pentru ei. În felul acesta au reușit să reducă influența tehnicii la un minim rezonabil. Pasionați de ceea ce fac, țelul lor este să descopere soiurile românești și să arate tuturor potențialul acestora.