- Chef Alexandru Iacob -
Vinul recomandat pentru asociere: Fetească Neagră/ 2016 / Apogeum
Pentru o Fetească Neagră cu un paletar bogat de fructe negre, Chef Alexandru Iacob a ales să pregătească un desert gemos și plin de arome de fructe uscate. Bucătăria Dor de Vin a fost învăluită de arome delicioase de toamnă și răsfăț dulce pentru zilele reci care urmează.
Vin roșu
500 ml
Mix de curmale, smochine și prune uscate
230 g în cantități egale
Praf de copt
14 g
Unt
100 g
Zahăr brun
200 g
Făină
200 g
Smântână dulce
250 g
Cremă de mascarpone, smântână bătută cu vanilie sau înghețată
Pentru început, punem la redus vinul într-o cratiță mai înaltă. Când vinul s-a redus la jumătate (trebuie să obținem aproximativ 250 ml de vin redus), adăugăm fructele uscate. După ce fierb timp de 2 minute, adăugăm 7 g de praf de copt și amestecăm foarte bine. Lăsăm deoparte, fără flacără, 2 -3 minute. Apoi, cu un blender de mână, pisăm compoziția și o lăsăm la răcit.
Între-timp facem aluatul. Zahărul și untul se amestecă cu un mixer, la viteză medie, până obținem o compoziție omogenă, aproximativ 10 minute. Peste compoziția obținută adăugăm făina, praful de copt și amestecăm din nou, până la omogenizare. Adăugăm piureul de fructe uscate și mai amestecăm totul 2-3 minute. Compoziția obținută o punem într-o tavă de copt, care a fost tapetată cu hârtie de copt în prealabil. O punem la cuptor la 180 °C, timp de 30 minute.
În timp ce prăjitura este la cuptor, punem la fiert smântâna dulce, zahăr brun și untul. Când compoziția de smântână s-a omogenizat și zahărul s-a topit, oprim focul.
După ce au trecut 30 de minute, scoatem prăjitura de la cuptor și cu vârful unui cuțit facem câteva găuri pe suprafață, pentru a o ajuta la însiropare. Turnăm peste prăjitură jumătate din cantitatea de sos de smântănă și o punem la cuptor pentru încă 10 minute.
Prăjitura poate fi servită, după preferințe, cu cremă de mascarpone, smântână sau înghețată.
Poftă bună!
Alexandru Iacob face parte din noua generație de Chefi ai României care uimesc prin talentul și priceperea lor. Un tânăr pe cât de pasionat, pe atât de experimentat și dăruit, Alex este unul dintre singurii doi români absolvenți ai renumitei Universități Basque Culinary Center din Spania. Întors în țară, Alexandru Iacob a câștigat în 2014 bine cunoscutul show culinar Top Chef, ediția a doua. A fost Executive Chef în unele dintre cele mai renumite restaurante din țară (Conacul Manasia, Kane, Maison des Chefs).
Conacul de la Tohani, astăzi Conacul Apogeum, a fost una dintre reședințele Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea. După câțiva ani de atente renovări, Conacul Apogeum – redenumit astfel după numele cramei unde se produce probabil cea mai valoroasă Fetească Neagră din lume – a fost inaugurat în toamna anului 2018. Provenind dintr-o plantație veche de 50 de ani, amplasată pe coline sudice, cu sol calcaros, sărac și beneficiind de precipitații puține, strugurii de Fetească Neagră dau naștere acestui vin rar, unic – APOGEUM. Strugurii sunt selecționați încă din vie, culeși în perioada optimă, transportați cu multă grijă la locul de vinificație. Vinul este obținut în crama cu același nume, cramă istorică dotată pe măsura renumelui cu amfore din argilă și sisteme de selecție a strugurilor, și beneficiază încă de la început de toată dragostea și atenția: drojdii naturale specifice arealului Dealu Mare, remontaje manuale ale musturilor, fermentare-macerare lentă, de lungă durată și la temperaturi optime, totul cu scopul obținerii aromelor caracteristice de prună uscată, magiun, fructe de pădure, coacăze negre.