Care este provocarea cea mai mare: să alegem mâncarea sau să-i asociem un vin?
Dor de Vin este despre experiență, experiența de a descoperi vinuri românești și asocierea lor cu mâncarea. De aceea, am ales ca primul meu articol, aici, să fie despre vin, mâncare și cum le potrivim.
Când vine vorba despre asocierea vinului cu mâncarea, clienții se împart în două categorii: cei care aleg vinul la întâmplare sau în funcție de preț și cei care își doresc ca vinul să se asocieze perfect cu preparatul ales.
Cu toții știm că o asociere corectă a vinului cu mâncarea, are rol de a potența gustul și aroma preparatului, dar și a vinului și poate scoate la iveală gusturi deosebite. Vinul și mâncarea bine alese, se vor completa reciproc și vor oferi o experiență culinară în adevăratul sens al cuvântului, în timp ce cu o asociere gresită a vinului, preparatul s-ar putea să ni se pară tern și lipsit de farmec.
Stim că vinurile roșii sunt potrivite pentru mâncarea din carne roșie, iar cele albe completează perfect preparatele din pește și carne albă. Dar mâncarea a devenit mai complexă și de multe ori suntem în dificultate să alegem vinul potrivit. Și totuși, sunt câteva criterii de care ar trebui să ținem cont în alegerea vinului potrivit: culoare, densitate, tipul vinului (sec, demisec, demidulce și dulce), arome.
Vinul roșu acompaniază perfect un preparat din carne de vită, vânat, miel și porc, dar și preparate cu sos de culoare închisă, pe când vinurile albe se potrivesc cel mai bine cu pește, fructe de mare, carne albă de pasăre sau mâncăruri cu sosuri albe.
Vinurile corpolente se asociază cu mâncarea mai grea, mai consistentă și grasă, iar cele ușoare, fine cu preparate culinare cu gust delicat, elaborat.
Când facem o asociere, trebuie să ținem cont de elementele de bază care formează gustul. Dacă la mâncare avem: sărat, dulce, amar, picant, gras, atunci la vin avem: alcool, tanini, zahăr, aciditate. Aceste elemente pot fi asociate astfel încât să se completeze între ele, sau, de ce nu, să avem un contrast.
Mâncarea grasă este, mai tot timpul, prezentă pe masa noastră, mai ales în tradiția noastră gastronomică. De aceea, vinul pe care îl alegem trebuie să contrabalanseze grăsimea cu ceva note amare, pe care le găsim în vinurile cu tanini puternici, cum ar fi cele din Cabernet Sauvignon sau Fetească Neagră.
Mâncarea sărată poate schimba gustul vinului, poate anula fructul dintr-un vin roșu sau, un vin sec poate deveni ciudat, iar vinurile bogate în alcool pot deveni amare. V-am pus în dificultate? Și totuși putem asocia un vin și la preparatele sărate, astfel încât experiența culinară să fie una remarcabilă. Ce ziceți de un vin dulceJ. O brânză maturată sau cu mucegai, alături de un Sauternes? Dar și spumantul poate fi o alegere perfectă pentru un preparat sărat. Aciditatea spumantului deminuează gustul sărat.
Pentru preparatele acre cum ar fi salatele cu dressing de lămâie, trebuie să ne asigurăm că aciditatea din vin este cel puțin la fel de intensă ca cea din farfurie. Aciditatea face vinul mai proaspăt si mai suplu. Prin urmare vinurile potrivite sunt cele seci și cu aciditate.
Mâncarea picantă provine din zone în care vinul nu este prezent, dar și-a facut loc în obiceiurile noastre culinare. Și cu ce vin o asociem? Cu vinuri fructate, aromate și demidulci. Sunt deja obișnuite aceste asocieri. Un vin demidulce va contrabalansa aromele iuți sau picante și în același timp le va evidenția.
Deserturile și alte preparate cu conținut bogat de zahăr, se asociază foarte ușor cu vinuri tot dulci. Foarte important ca vinul să fie mai dulce decât preparatul în sine, altfel desertul va tăia din dulceața vinului și îl va face să pară fad sau chiar amărui. Putem însă să ieșim din tipar și să asociem un desert pe bază de ciocolată cu un vin roșu, corpolent, cu tanini catifelați și alcool bine integrat.
Indiferent cum alegem să asociem vinul, să nu uităm că preparatele culinare tradiționale, întodeauna vor fi servite cu un vin specific zonei. Ce ziceti de un miel la proțap alături de o Fetească Neagră?
Go on, good luck!