- -
Pentru cei care își doresc o masă de Paști mai puțin tradițională, ne-am gândit să propunem o rețetă de pască-desert foarte ușor de pregătit. La servire, îți recomand să o asociezi cu un pahar de Traminer aromat.
3 ouă
220 gr. făină
200 gr. zahăr
150 gr. unt
40 gr. cacao
300 gr. ciocolată negră
1 plic zahăr vanilinat
¾ linguriţă praf de copt
¾ linguriţă sare
zahăr pudră pentru decor (opţional)
300 gr. brânză dulce de vaci
200 gr. cremă de brânză Philadelphia
3 ouă
150 gr. zahăr
3 linguri smântână
2 linguri de făină
50 gr. unt
50-100 gr. stafide albe
3 linguriţe esenţă de rom
1 plic zahăr vanilinat
Aluatul pentru blat
Într-un vas se pune ciocolata, untul, zahărul şi zahărul vanilinat, care se vor topi la baie de abur („bain-marie”), amestecând pentru omogenizare. Când toate s-au topit şi a rezultat un sos cremos de ciocolată se dă vasul la o parte de pe foc şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt, cacaoa şi sarea.
Peste crema de ciocolată răcită se adaugă pe rând cele trei ouă amestecând cu un tel sau mixer pentru omogenizare. Când cele trei ouă sunt incorporate se adaugă melanjul de făină, amestecând bine cu mixerul/telul până rezultă un aluat omogen, consistent (nu curge).
Crema de brânză
Mai întâi, înainte să ne apucăm de pregătit aluatul pentru blat, într-un bol, se pun stafidele cu apă (atât cât să le acopere) peste care turnăm esenţa de rom și le lăsăm să se hidrateze până terminăm de pregătit aluatul.
Brânza dulce se pune într-o sită pentru a se scurge bine de zer.
Peste brânza scursă se adaugă crema de brânză Philadelphia, ouăle, zahărul, zahărul vanilat, smântâna, făina şi untul moale la temperatura camerei, după care se amestecă până când crema de brânză este omogenă. Peste crema de brânză se adaugă stafidele scurse bine (eventual se tamponează cu un șervețel de hârtie) și se incorporează în aceasta.
Asamblarea
Se încinge cuptorul la 180°C şi se pregăteşte o tavă rotundă (de preferat una cu fund detaşabil) cu diametrul de 22 cm, care se va tapeta fie cu hârtie de copt, fie clasic cu unt/ulei şi făină.
Se toarnă în tava de copt aluatul de blat, peste care se adaugă crema de brânză, după care, cu ajutorul unei furculiţe se marmorează, amestecând uşor cele două compoziţii.
Se introduce tava în cuptorul încins şi se coace pasca cca. 40 minute (depinde de cuptorul și programul folosit), sau până când se rumeneşte frumos.
După ce pasca s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă înainte de a o scoate cel puţin 30 minute.