Salată de caracatiță cu fenicul murat și citrice

- Chef Andrei Mitroi -

Vinul recomandat pentru asociere: Sauvignon Blanc / 2018/ Prince Știrbey

Multe restaurante oferă în meniul de vară salată de caracatiță. Dar de ce să nu încerci să o gătești acasă și să îți impresionezi familia și prietenii cu un preparat à la Chef. Această salată poate fi un starter minunat, dar și o cină ușoară.

Ingrediente

Caracatiță

Ceapă
1 buc

Morcov
1 buc

Apio
2 bețe

Vin alb sec
100 ml

Apă
1000 ml

Caracatiță
1 tentacul

Unt
50 g

Fenicul murat

Fenicul
1 buc

Foi de dafin
1 buc

Piper negru
10 boabe

Ienibahar
10 boabe

Chimen
10 boabe

Cuișoare
5 buc

Scorțișoară
1 baton

Apă
500 ml

Oțet
250 ml

Zahăr
125 g

Portocală

Grapefruit

Mod de preparare

Pentru fenicul murat

Mixul de condimente (enibahar, scorțișoară, chimen, cuișoare, foi de dafin) le încălzim puțin pe tigaie pentru a le accentua aromele și a le amplifica gustul.

Facem o soluție din 3 părți apă, 2 părți oțet și o parte zahăr, peste care adăugăm mixul de condimente.  Între-timp, tăiem feniculul cât de subțire posibi și îl adăugăm în marinată și îl ăsăm să fiarbă până când acesta este pătruns de solutie și începe să se înmoaie puțin. Feniculul marinat se poate face din timp, lucru care face mai ușoară prepararea cinei.

Pentru caracatiță

Carnea de caracatiță absoarbe și se integrează foarte frumos cu aromele combinate, de aceea o vom fierbe într-un amestec complex de arome de legume și vin.

Caramezilzăm legumele până acestea devin aurii. Stingem totul cu vin, iar apoi adăugăm apă. Când apa ajunge la punctul de fierbere, punem la fiert tentacolele de caracatiță.

Sfat: Pentru a obține acea curbură frumoasă, specifică a tentacolelor de caracatiță, scufundăm fiecare tentacol în apa fierbinte de câteva ori , înainte de a le lăsa să fiarbă.

Lăsăm caracatița la fiert până în momentul în care se poate străpunge ușor cu un cuțit. Când caracatița este fiartă, o scoatem pe un tocător și o tamponăm ușor cu un șervețel.

Încingem o tigaie, în care punem untul și prăjim caracatița păna capătă o nuanță aurie.

Pentru garnisirea salatei, pregătim pulpă de portocale și de grefă.

Plating

La bază, așezăm feniculul murat, urmat de feliile de citrice. Deasupra așezăm tentacolul auriu și fraget de caracatiță. Asezonăm cu un ulei aromat sau uleiul preferat pentru salate, iar pentru culoare garnisim farfuria cu frunze de fenicul.

La final, pentru a oferi preparatului acel finisaj rafinat de restaurant, opțional, puteți presăra salata cu fulgi de ton uscat, numiți Katsuobushi. Katzuobushi este utilizat pe post de condiment în bucătăria japoneză, datorită gustului său deosebit. Dar pe lângă extra savoare, fulgii de ton oferă preparatului un efect de mișcare foarte interesant.

Poftă bună!

– Chef Andrei Mitroi –

Vârsta 33 de ani.
Experiență :
2 ani Bucătar în Appetitto Bistro, Sheffield, Anglia
2 ani Sous Chef la Hotel Leopold, Sheffield, Anglia
1 an Bucătar la Hotel Capital Plaza, București
1 an Bucătar la Noeme, București

Crama Prince Stirbey

Vinurile familiei Stirbey sunt create, de peste trei secole, cu respectarea unor principii transmise din generație în generație. Descendentă a prințului Barbu Stirbey, Ileana Costinescu s-a căsătorit, cu 20 de ani în urmă, cu baronul Jakob Kripp, originar din Tirolul de Sud, a cărui familie are o istorie de peste 600 de ani. Proprietățile familiei, confiscate de comuniști, au fost recuperate de familia Ileana și Jakob Kripp, iar doi ani mai târziu, la cramă a fost angajat oenologul german Oliver Bauer. Moșia cramei este compusă din mai multe vii – Stirbey, Bibescu, Bengescu, Moraru, Tiberie, Pencovici și Foișor. Prince Stirbey este o cramă mică, cu o producție anuală de 70 – 80.000 litri de vin pe an.