- Chef Alexandru Dumitru -
Vinul recomandat pentru asociere: Abstract / 2017 / Crama Trantu
Doradă în crustă de sare pare una dintre acele rețete intimidante, care poate fi pregătită doar de Chefi. Însă, rețeta este extrem de simplă și ușor de făcut. Chef Alexandru Dumitru te va ghida pas cu pas, astfel nu ai cum să dai greș.
Crusta de sare ajută ca peștele să iasă suculent și aromat. Nu te îngrijora că îl acoperi cu atât de multă sare. Preparatul își ia din ea doar atât cât are nevoie, fără a deveni sărat.
Doradă
400-600 g
Sare
1 kg
Apă
200 g
Lămâie
1 buc
Ierburi aromatice
Unt rece tăiat cubulețe în prealabil
150 g
Vin alb
300 ml
Chives
20 g
Salată
verdețuri de sezon
Piper negru
Dorada
Dorada o pregătim prin a pune în cavitatea toracică lămâia tăiată felii și ierburi aromatice.
Pentru crusta de sare, combinăm sarea cu apa pe care le amestecăm până toată sarea este umedă. Consistența trebuie să fie ca cea a nisipului de la mare din care construim castele.
Pe o tavă punem un strat de sare nu foarte gros. Așezăm dorada și o acoperim cu restul de sare, astfel încât, să nu mai fie locuri goale.
Punem dorada în cuptorul încins la 180 de grade pentru o oră.
Sosul beurre blanc
Pentru sos punem cantitatea de vin alb la redus la foc mare, punem foarte puțină sare și reducem vinul cu 80% de unde am început.
Când avem consistența dorită, reducem focul, adăugăm untul, cubuleț cu cubuleț și amestecăm continuu cu telul până tot untul s-a încorporat și s-a creat o emulsie.
Păstrăm la loc calduț pentru servire când vom adăuga chives tocat mărunt.
Salata
Noi am așezat lângă pește o salată de sezon. O puteți face din ierburile sau salatele preferate.
Amestecăm simplu salatele cu puțin ulei de măsline, suc de lămâie și puțină sare.
După o oră scoatem peștele, îl lăsăm 5 minute și îi spargem crusta de sare cu spatele unei linguri.
Curățăm sarea din jurul peștelui și îl transferăm pe farfurie.
Se așează peștele și se toarnă sosul pe toată suprafața lui.
Poftă bună!
După ce a lucrat alături de mari Chefi cu stele Michelin, Chef Alexandru Dumitru s-a întors în țară. Meritele sale au fost recunoscute în 2018, când a fost premiat de către Ghidul Gault & Millau România cu distincția Terroir – pentru colaborarea cu producătorii locali. În 2019, aceeași entitate l-a desemnat Bucătarul-șef al anului, iar o altă recunoaștere a venit din partea celor de la The World’s 50 Best Restaurants, care au introdus Bistro Ateneu – restaurnatul la care Alexandru era Chef – în lista 50 Best Discovery.