Doradă în crustă de sare cu sos beurre blanc

- Chef Alexandru Dumitru -

Vinul recomandat pentru asociere: Abstract / 2017 / Crama Trantu

Doradă în crustă de sare pare una dintre acele rețete intimidante, care poate fi pregătită doar de Chefi. Însă, rețeta este extrem de simplă și ușor de făcut. Chef Alexandru Dumitru te va ghida pas cu pas, astfel nu ai cum să dai greș.

Crusta de sare ajută ca peștele să iasă suculent și aromat. Nu te îngrijora că îl acoperi cu atât de multă sare. Preparatul își ia din ea doar atât cât are nevoie, fără a deveni sărat.

Ingrediente

Doradă
400-600 g

Sare
1 kg

Apă
200 g

Lămâie
1 buc

Ierburi aromatice

Unt rece tăiat cubulețe în prealabil
150 g

Vin alb
300 ml

Chives
20 g

Salată
verdețuri de sezon

Piper negru

Mod de preparare

Dorada

Dorada o pregătim prin a pune în cavitatea toracică lămâia tăiată felii și ierburi aromatice.

Pentru crusta de sare, combinăm sarea cu apa pe care le amestecăm până toată sarea este umedă. Consistența trebuie să fie ca cea a nisipului de la mare din care construim castele. 😊

Pe o tavă punem un strat de sare nu foarte gros. Așezăm dorada și o acoperim cu restul de sare, astfel încât, să nu mai fie locuri goale.

Punem dorada în cuptorul încins la 180 de grade pentru o oră.

Sosul beurre blanc

Pentru sos punem cantitatea de vin alb la redus la foc mare, punem foarte puțină sare și reducem vinul cu 80% de unde am început.

Când avem consistența dorită, reducem focul, adăugăm untul, cubuleț cu cubuleț și amestecăm continuu cu telul până tot untul s-a încorporat și s-a creat o emulsie.

Păstrăm la loc calduț pentru servire când vom adăuga chives tocat mărunt.

Salata

Noi am așezat lângă pește o salată de sezon. O puteți face din ierburile sau salatele preferate.

Amestecăm simplu salatele cu puțin ulei de măsline, suc de lămâie și puțină sare.

După o oră scoatem peștele, îl lăsăm 5 minute și îi spargem crusta de sare cu spatele unei linguri.

Curățăm sarea din jurul peștelui și îl transferăm pe farfurie.

Se așează peștele și se toarnă sosul pe toată suprafața lui.

Poftă bună!

– Chef Alexandru Dumitru –

Restaurant Anika

După ce a lucrat alături de mari Chefi cu stele Michelin, Chef Alexandru Dumitru s-a întors în țară. Meritele sale au fost recunoscute în 2018, când a fost premiat de către Ghidul Gault & Millau România cu distincția Terroir – pentru colaborarea cu producătorii locali. În 2019, aceeași entitate l-a desemnat Bucătarul-șef al anului, iar o altă recunoaștere a venit din partea celor de la The World’s 50 Best Restaurants, care au introdus Bistro Ateneu – restaurnatul la care Alexandru era Chef – în lista 50 Best Discovery.

Crama Trantu

Panait Trantu este una dintre persoanele cu “know-how” în domeniul vinului din România, având 30 de ani de experiență în producerea și degustarea vinurilor.
Acesta face cunostinţă cu vinul in 1988 când a fost repartizat ca șef al complexului de vinificaţie la fostul combinat de stat I.A.S. Cernavodă, unitate care exploata circa 2000 hectare de vie.
În 1999, find în situaţia retrocedării proprietarilor de drept, cumpără terenuri cu vie și fostul combinat de vinificaţie, realizând ulterior reconversia viilor și modernizarea cramei.
Crama Trantu situată în latura vestică a podgoriei, acolo unde influența curenților lini dinspre Dunăre și Marea Neagră, soarele din belsug, solurile calcaroase și iernile blânde crează un microclimat proprice crearii de vinuri deosebite, reprezintă un reper în Podgoria Murfatlar.
Expresie a iscusinței și pasiunii oamenilor locului, proprietarul, dl Panait (Iota) Trantu, a  investit permanent în tehnologie, oameni și agricultură asigurând premizele dezvoltării de produse premium. Cu experiență în vinuri de dinainte de ’89, dl Trantu s-a lansat în calitate de proprietar de cramă și oenolog specializat în Romania încă din 1999, devenind creator al propriilor sale vinuri, unul dintre primii producători de vinuri privat din țară și primul producător de vinuri rose din România.
Crama Trantu deține 112 Ha, însă obiectivul de a susține și produce vinuri premium a condus la decizia de a exploata doar 40 de ha pentru aceste game, aflate langa Cernavoda pe o insula pe care o creeaza Dunarea in aceasta regiune.