Anul 2024 în industria vinului din România: Un an al recordurilor și recunoașterii internaționale. Anul 2024 a fost unul spectaculos pentru industria vinului din România, marcat de realizări excepționale, premii prestigioase și recunoaștere pe plan internațional. În continuare, voi analiza cele mai importante momente și realizări ale acestui an pentru viticultura românească. România, campioană mondială
Read More
România va găzdui ediția din 2025 a Concursului Mondial de Bruxelles pentru Vinuri Rose.
România va găzdui ediția din 2025 a Concursului Mondial de Bruxelles pentru Vinuri Rose. Pe data de 7 iunie, Concursul Mondial de Bruxelles a marcat un moment istoric, desfășurându-se pentru prima dată pe continentul american, în orașul León, din statul Guanajuato, Mexic. Timp de trei zile, 350 de degustători profesioniști din 45 de naționalități au
Citeste mai mult
Read MoreExplorarea Vinurilor Grecești: Un Ghid pentru Oenoturism în Ținuturile Elene.
Grecia este cunoscută pentru plajele sale spectaculoase, istoria bogată și bucătăria mediteraneană delicioasă. Însă, un aspect demn de explorat în detaliu este vinul grecesc, o comoară a tradiției elene, care aduce în pahare arome unice și o gamă largă de caracteristici unice datorită diversității terroir-urilor, soiurilor de struguri și tehnicilor tradiționale de vinificație.
Citeste mai multProWein, a 30-a ediție a unuia dintre cele mai prestigioase târguri internaționale de vinuri și spirtoase.
În martie 2024, Düsseldorf, Germania, a găzduit cea de-a 30-a ediție a ProWein, unul dintre cele mai mari și mai prestigioase târguri internaționale de vinuri și băuturi spirtoase. Evenimentul a adus împreună profesioniști din industria vinului din întreaga lume, oferindu-le o platformă pentru a explora cele mai recente tendințe, inovații și oportunități de afaceri.
Citeste mai multPrincipalele tendințe din industria vinului pentru anul 2024.
Odată cu debutul noului an, industria vinului și a băuturilor alcoolice se pregătește să se confrunte cu noi tendințe și provocări. Într-o lume în continuă schimbare, consumatorii devin din ce în ce mai interesați de experiențele lor de consum, iar producătorii trebuie să fie în pas cu preferințele lor în continuă evoluție. Iată o perspectivă asupra celor mai importante tendințe care vor influența industria în 2024.
Citeste mai multBăbească Neagră – un soi uitat la noi dar, ”brand național” în Republica Moldova.
De-a lungul istoriei și în diverse regiuni viticole, Băbeasca Neagră a fost cunoscută cu mai multe sinonime, generând confuzii semnificative în identificarea soiului. În Odobești și la pepiniera principelui Barbu Știrbei de la Drăgășani, purta numele de Crăcană, la Panciu, era cunoscută sub numele de Crangană, în timp ce la Iași era numită Căldărușe sau Căldărușă.
Citeste mai mult„Fautor Winery: Secretul succesului în inima industriei vinicole moldovenești”.
Cu o istorie bogată în producția de vinuri și o tradiție viticolă ce datează de secole, Republica Moldova a devenit un nume de referință în industria vinicolă europeană. Această țară, situată în inima Europei de Est, se bucură de condiții climatice și terroir-uri favorabile, ce permit cultivarea unor soiuri de struguri excepționali.
Citeste mai multProaspăt, delicios și răcoritor. Structurarea cărții de vinuri într-un restaurant adaptat pentru sezonul de vară.
Sezonul de vară aduce cu sine o schimbare în preferințele și cerințele clienților în ceea ce privește vinurile. Pentru a răspunde acestor tendințe și a oferi o experiență plăcută și răcoritoare, este esențial să selectăm cu grijă vinurile pentru lista de vară într-un restaurant. În acest articol, vom explora tendințele de consum în materie de vin în sezonul de vară și factorii cheie pe care trebuie să îi luăm în considerare atunci când selectăm vinurile pentru lista de vinuri adaptată sezonului cald.
Citeste mai multVinurile Naturale: O abordare autentică a vinificației.
Vinurile naturale reprezintă o tendință tot mai pronunțată în industria vinicolă, punând în prim-plan autenticitatea, puritatea și respectul pentru natură. Aceste vinuri sunt un răspuns la dorința crescândă a consumatorilor pentru produse mai puțin procesate și mai apropiate de sursa lor, evidențiind astfel legătura strânsă dintre pământ, struguri și vin. În acest articol, vom explora
Citeste mai mult
Read MoreVinul la doză o nouă tendință în lumea vinului.
Suntem atât de obișnuiți cu faptul că vinul este îmbuteliat exclusiv în sticle de sticlă, încât nici nu vrem să ne gândim la inovații. Între timp, categoria vinurilor ”la doză” crește într-un ritm extraordinar.
Citeste mai multCum asociezi ciocolata cu vinul – ghidul Dor de Vin cu sugestii de asociere cu vinuri românești.
Dacă te numeri printre cei care iubesc și vinul și ciocolata, ca mine, probabil te-ai întrebat măcar o dată dacă le poți asocia pentru a te bucura de ele în același timp. Dar, ”îmi place” + ”îmi place” nu urmează regulile matematice și nu întotdeauna are un rezultat de plăcere dublă. Ba, din potrivă, dacă faci o asociere nereușită, riști să rămâi cu un gust amar după experiență.
Citeste mai multEchipa României s-a clasat pe locul 5 la Concursul Mondial de Degustare 2022!
Echipa României s-a clasat pe locul 5 la Concursul Mondial de Degustare 2022! O știre din lumea vinului Românesc despre care ar trebui să știi până se încheie 2022! Dacă ești Somelier, îți va plăcea acest articol.
Citeste mai multDefectele vinului.
Defectele vinului. Miros de varză murată, carton ud sau mucegai? Sau poate gust de oțet? Oare în ce vin găsim aceste arome? Oricât de mult ne dorim să experimentăm și să descoperim vinuri noi, cu siguranță nu vrem să avem aceste arome în pahar. Și dacă, totuși, le simțim în vinul pe care tocmai l-am
Citeste mai mult
Read MoreReguli de bază pentru degustarea vinurilor.
Fie că organizezi o petrecere cu degustare de vinuri pentru un grup de prieteni, sau pregătești un eveniment de degustare pentru oaspeții restaurantului, sau, poate doar vrei să îți exersezi papilele gustative în scop educațional, sunt câteva reguli pe care ți le recomand să le urmezi înainte de degustare și în timpul acesteia.
Citeste mai multVinuri roșii servite reci? Un ghid scurt despre cum să alegi vinuri roșii pentru a răcori serile de vară.
Pentru că ne apropiem de sezonul estival, iar preferințele în ceea ce privește consumul de vin se schimbă în favoarea celor albe și roze, am decis să vă prezint și perspectiva consumului de vin roșu rece.
Citeste mai multCum investim în vinuri în 2022.
Este oare vinul un instrument de investiții sigur? Cum investim în vinuri și ce trebuie să știm în 2022. În loc de introducere, vreau să dau câteva cifre care să răspundă la obiecțiile scepticilor.
Citeste mai multTendințele anului în industria vinului.
Deși trăim o perioadă incertă și cu mari provocări pentru industria vinului și ea afectată ca și industria HoReCa, totuși asistăm la o dezvoltare a ei. Anul 2021 ne-a arătat cât de determinați sunt oamenii din industrie și cât de bine știu să reacționeze în perioade de criză.
Citeste mai multCâte și ce tipuri de pahare ar trebui să ai acasă pentru vin?
De unde a apărut această ”modă” de a avea un pahar special pentru un anumit vin? Este oare acesta un capriciu sau o necesitate? Acest articol te va ajuta să decizi care sunt cele mai potrivite pahare de vin pentru tine.
Citeste mai multCum să citești etichetele vinurilor. Ghid complet și secrete de decodare.
Poți judeca vinul după etichetă? Oh, da! Dar, partea mai complicată este că, totuși, e bine să ai ceva cunoștințe în ale vinului pentru a putea ”decoda” etichetele acestora. Etichetele oferă multe informații despre lichidul din interior. Dar, cu cât toate aceste detalii îi ajută pe cunoscători, cu atât îi bagă în ceață pe neinițiați.
Citeste mai multCunoști cele 9 stiluri de bază ale vinurilor?
De regulă, există două moduri de a destinge vinurile: după soi (de exemplu: Sauvignon Blanc sau Fetească Neagră) sau după regiune (de exemplu: Bordeaux sau Dealu Mare). Această abordare este foarte precisă și necesită cunoștințe extinse.
Citeste mai mult
- 1
- 2